пʼятницю, 18 травня 2012 р.

Від Колумбії до Чилі

Латиноамериканські розвідки Кирила Стрємоусова
 
17 травня до Херсонської обласної бібліотеки для дітей завітав незвичайний мандрівник, який полишив усе, аби побачити світ на власні очі. Мексика, Панама, Гондурас, Коста-Ріка, Перу, цей список можна продовжувати далі... Він проїхав на мотоциклі та пройшов пішки Північну, Центральну та Південну Америки, обравши маршрут легендарного Че Гевари. Пригоди переслідували його на кожному кроці: то сумку з документами і грішми вкрали, то мотоцикл потрапив у вибоїну і колеса стали квадратними, що не було змоги їхати далі. Але не дивлячись ні на що, він повернувся додому до Херсону, здоровий і неушкоджений, з серцем, сповненим любові до всього світу. Учні шостих класів школи №27 мали унікальну нагоду почути  неймовірні латиноамериканські історії Кирила Стрємоусова та поставити йому свої нескінченні питання.
   


Наостанок домовилися, що спільне фото з Кирилом стане своєрідним символом дружби, віри у себе і здійснення майбутніх подорожей, можливо, разом. Адже мандрівники не сидять на місці. Кирило планує далі вирушити до Індії, Австралії, Нової Зеландії… Приєднуйтесь! Думаю, Вас не налякає голодування чи ночівлі просто неба, бо саме так, наодинці із Всесвітом і з безкінечною вірою у серці, можна відчути себе гармонійно і комфортно.

Оксана Розміровська,
завідуюча відділом обслуговування читачів-учнів 5-9 класів
  
P.S. І як же без фото з цієї зустрічі обійтися?!
 

вівторок, 15 травня 2012 р.

Читай. Думай. Твори

Святковий фінал обласної бібліотечної акції (2008-2012)
   
ІІ обласний конкурс волонтерських бригад ознаменує завершення  п’ятирічної обласної бібліотечної акції «Читай – і стань успішним!».
1 червня, у Міжнародний день захисту дітей, відбудеться святковий фінал конкурсу - а водночас і всієї п'ятирічної акції!

   

Програма фінального свята поєднує у собі і змагальні елементи, адже бібліотечні волонтерські бригади, що вийшли у фінал, підготувалися до конкурсів на кращу гру з читачами, на кращу презентацію своєї діяльності у форматі «печа-куча», кращий відеоролик.
Фестивалі або конкурси бібліотечних волонтерських бригад проводились щороку в рамках обласної бібліотечної акції на підтримку дитячого читання. І кожного року діти-волонтери з різних районів області мали нагоду продемонструвати свою ерудованість, начитаність, артистизм.
Взагалі ж акцію «Читай – і стань успішним!» започатковано у 2008 році, за ініціативою Херсонської обласної бібліотеки для дітей та за спільної підтримки управління культури і туризму та управління освіти і науки обласної державної адміністрації. Розрахований на п’ять років, цей проект спрямований на симулювання дитячого читання з використання ідеї волонтерства: діти-підлітки залучаються до популяризації, реклами читання як цікавого, конкурентоспроможного в епоху телебачення та комп’ютерних ігор заняття для молодших школярів та дошкільників. Адже проблема дефіциту читання дітей та підлітків сьогодні все більш чітко усвідомлюється в суспільстві як фактор, що не тільки негативно позначається на інформаційній грамотності молодого покоління, на його готовності до самостійного оволодіння новими знаннями, навчання протягом усього життя,  а й призводить до духовного зубожіння.
Отож, 1 червня на святковий фінал 5-річної обласної акції завітають юні читачі районних дитячих книгозбірень, учасники найбільш активних і успішних волонтерських бригад із Білозерського, Голопристанського і Великолександрівського районів та Нової Каховки. Вони стануть учасниками шоу на ґанку бібліотеки, проведуть ігри з маленькими читачами бібліотеки – учнями херсонських шкіл, візьмуть участь у вуличній ході та літературних розвагах у парку, у святковій програмі з церемонією нагородження, а також у акції «Бібліотечний тролейбус».
А заступники директорів централізованих бібліотечних систем області по роботі з дітьми під час паралельних професійних заходів підсумують здобутки своєї 5-річної роботи в акції, намітять перспективи подальшої співпраці на підтримку дитячого читання, презентують власні інновації та ознайомляться з кращим досвідом колег.
   

середу, 9 травня 2012 р.

На волонтерську книжкову подицю

Бібліотечні волонтери залюбки використовують у своїх читаннях твори херсонських авторів. Книжечка Валентини Нижеголенко, яка щойно побачила світ у херсонському видавництві "Айлант", напевне сподобається юним читачам, які люблять читати про братів наших менших, самі піклуються про домашніх улюбленців і спостерігають за їхніми повадками.
Кілька оповідань із цієї збірки опубліковані також у блозі, присвяченому творчості письменниці.