понеділок, 10 листопада 2014 р.

До дня української писемності та мови

Учні 4 –Б класу Великоолександрівської ЗОШ  №1 в ході конкурсної гри «Мова співуча, ніжна й близька», присвяченій Дню української писемності та мови, розглянули питання про історію виникнення української мови, писемності, ознайомились з історичними  давньослов’янськими пам’ятками – загадковою «Велесовою книгою» та  «Повістю минулих літ». У Київській Русі книги цінувалися, як рідкісні скарби. Мати декілька книг означало володіти цілим багатством. "Повість минулих літ" називає книги "ріками, які наповнюють всесвіт мудрістю незмірної глибини". "Якщо старанно пошукати в книгах мудрості, – зазначав літописець, – то знайдеш користь душі своїй".


 Розмова йшла і  про те, що мова, також як і українська література,  упродовж століть зазнавала тяжких поневірянь. Її шлях до наших сердець не був вистелений пелюстками троянд. Але вона вперто долала й долає всі перешкоди.

Продовженням зустрічі стали цікаві конкурси, в яких діти перевіряли свої знання з рідної мови. На завершення юні читайлики пообіцяли щодня добре вивчати, шанувати та любити  мову співучу, ніжну й близьку. А рідній мові, українському слову побажали розвиватися й твердо назавжди укорінюватись  на рідній землі.

Розвивайся, звеселяйся, моя рідна мова!
У барвінки зодягайся, українське слово.
Колосися житом в полі, піснею в оселі,
Щоб на все життя з тобою ми запам’ятали,
Як з дитячої колиски мову покохали.

Немає коментарів:

Дописати коментар