вівторок, 16 жовтня 2012 р.

Свято бібліотек - свято читання, або як у Чаплинському районі юні читачі Всеукраїнський день бібліотек відзначали


Віднедавна прекрасне свято осені - Всеукраїнський день бібліотек - почали широко відзначати в усіх публічних, шкільних бібліотеках України, в кожній школі, в кожному класі. Ось і в цьому році відкриті уроки читання  та святкові заходи пройшли в усіх бібліотеках та школах нашого району. Використовувались найрізноманітніші форми роботи. Дуже приємно, що поряд з традиційними все частіше з’являються нові, дуже цікаві та оригінальні заходи.
Здивувати своїх читачів вирішила і районна бібліотека для дітей. 
Своїм читачам, учням 4-х класів ми запропонували пограти у нову гру під назвою «Картина своїми руками». Спочатку було проведено велику підготовчу роботу – сформовано команди-учасниці, які в свою чергу отримали домашнє завдання (придумати назву, емблему та девіз). Працівниками ж бібліотеки були підібрані запитання для обох команд, елементи – малюнки із зашифрованих книг та придбано сувеніри для переможців. У залі була організована книжкова виставка, на якій представлені книги, по яких готувалися запитання для команд. Діти дуже серйозно підготувалися до конкурсу - підібрали цікаві емблеми та девізи команд. А під час гри вболівали за кожен бал, хвилювалися за кожну  свою відповідь.
   











Гра не лише принесла велике задоволення усім учасникам, але і виявила деякі пробіли у їх читанні та показала дітям необхідність систематичного читання книг та відвідування бібліотеки.  
Ще один захід викликав шквал емоцій  та незабутні враження у дітей. Ознайомились із досвідом колег із Білозерки, і нам дуже сподобалась ідея інноваційної гри «Хрестики-нулики», от і вирішили  втілити її в життя. Ми підібрали свої цікаві рубрики та запитання до них і запропонували учням 5-А класу взяти участь у грі. Сказати, що діти були у захваті, це не сказати нічого. У залі вирували неабиякі пристрасті, відбувалися запеклі баталії. Ми зрозуміли, що така гра – це справжня знахідка для дітей та бібліотекарів. Хочу подякувати колегам за таку цінну ідею.
  






  
Як уже зазначалось, цікаві заходи пройшли в усіх школах та бібліотеках району. Хочу назвати лише деякі з них.
Традиційне Свято книги відбулося в декількох бібліотеках, а саме: «У народної казки на гостинах», «Читання – найкраще навчання», «Книжковий дім», «Сьогодні Свято храму книг», «Мандрівка до книжкового королівства» ( РДБ, Строганівська, Скадовська, К-Володимирівська, Н-Наталівська б/ф). В Ч-Полянській б/ф пройшов святковий ранок «Її величність Книга», а працівники Асканійської бібліотеки-філії провели  святкову «Бібліо – фольк – party».
Як завжди, «на ура» проходять активні форми роботи – літературні ігри, вікторини, конкурси, брейн-ринги, бліц-турніри: «Книжковий вернісаж», «Ключ від бібліотеки», «Літературний калейдоскоп», «Книжечка шукає друзів», «Книг заповітні сторінки», «Книга – ключ до знань» ( Хлібодарівська, Іванівська, Шевченківська, Балтазарівська, Павлівська, Магдалинівська б/ф). Долинська сільська бібліотека влаштувала для своїх читачів справжній матч ерудитів «Випробування долі» (для учнів 8-х класів). А Надеждівська бібліотека провела для дев’ятикласників інтелектуальну гру «Ерудит сільської бібліотеки».
  


  
Незвичайну інтелектуальну гру «Читалочка» провела завідуюча Григорівської бібліотеки-філії Колісніченко Надія Петрівна, про яку хочеться сказати окремо. Її заходи завжди вражають своєю самобутністю,оригінальністю, «ізюминкою» і незмінно приваблюють читачів, які із задоволенням приймають в них найактивнішу участь. Гра «Читалочка» - один з таких заходів. До участі у грі були запрошені учні 6-7 класів і сформовано 6 команд. Шляхом жеребкування визначався порядок участі команд у грі. Капітани  команд по черзі кидали по 2 кубика. Кубик із цифрами від 1 до 6 вказував на номер запитання, а кубик із шістьма кольоровими гранями – на 6 секторів гри. Кожен сектор відповідав певній темі: історичній, на знання автора та назви твору, псевдоніму письменника, сектор – гра з словами тощо. Ведучий зачитував запитання командам по черзі, в разі неправильної відповіді хід переходив до команди-суперниці. Ми впевнені, що такі заходи залишаться в пам’яті дітей надовго, а також це чудова реклама книги та бібліотеки.
На базі Чаплинської школи-гімназії №1 пройшла не менш цікава гра під назвою «Бібліотечний архітектор» (для читачів-учнів 4-х ). Вона включала в себе і елементи традиційної гри, а головне - діти представили свої проекти бібліотеки майбутнього. Це було цікаво і для дітей, і для бібліотекарів.
Бібліотека-філія смт. Асканія-Нова активними формами роботи охопили читачів різних вікових груп. Учні 1-2 кл. стали учасниками літературної вікторини «Книгу читай – розуму набирай». Учні 5-6 класів прийняли участь в літературно-розважальній грі «Книга та читання – гарантія успіху», а 9-тикласникам була запропонована дуже цікава літературно – жартівлива вікторина  «Хто книги читає – той усе знає».
 Зустрічі з успішними людьми – провідна тема відкритих уроків читання  у асканійців. На гостини до молодших читачів була запрошена лауреат міжнародних та всеукраїнських конкурсів, керівник ансамблю народних інструментів ДМШ Асканія-Нова, удостоєного звання «Народний» у 2010 році, викладач музичної школи Захарова Зоя Андріївна, а до старшокласників завітав кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник УНІІТ «Асканія – Нова» ім. М.Ф.Іванова Грінько Петро Михайлович.
Такі заходи пройшли в цьому році в багатьох бібліотеках району. Це були зустрічі з заслуженими вчителями, ветеранами бібліотечної та педагогічної праці ( Ч-Полянській, П-Костянтинівській, Питомницькій б/ф). А до Іллінської бібліотеки-філії завітав письменник – натураліст В.В.Клімов. Гості поділилися з слухачами захоплюючими розповідями про своє цікаве життя, про те, як книга та читання допомогли їм досягти певних успіхів у житті.
І звичайно ж діти багато подорожували по різних казкових країнах і літературних містечках. Це були і подорожі у минуле «Перші бібліотеки на Русі», і віртуальні подорожі в історію бібліотечної справи, і літературні подорожі: «Казок віночок від І.Я.Франка», «Подорож у країну Казкарію з Василем Сухомлинським», книжковий хіт – парад «Подорож сторінками улюблених книг», гра-подорож «Бібліотека-мандрівниця».
В багатьох бібліотеках району відбулися презентації, як наприклад в Хрестівській б/ф пройшла презентація творчості В.Нестайка «Мандрівка в країну дитинства», в Іванівській – презентація книги "Калейдоскоп цікавих знань», в Чаплинській спеціалізованій школі №3 – презентація книг «Знавці дитячих мрій». Також другокласники школи вихвалялися один перед одним своїми улюбленими творами на заході «А моя книжка – найцікавіша». У школі-гімназії №1 третьокласники презентували «Книги домашньої бібліотеки».
Старшокласники теж не залишилися поза увагою бібліотекарів – вони змогли взяти активну участь в обговореннях на  важливі теми. А саме: читачі – учні 8-х класів Хрестівської ЗОШ брали участь у диспуті «Книга чи комп’ютер? Ваша точка зору», 9-тикласники Балтазарівської ЗОШ та Чаплинської ЗОШ №1 також подискутували на тему: «Що важливіше: комп’ютер чи книга?» Приємно, що книга в більшості виступів дітей "перемагала" комп’ютер.
Деякі бібліотеки зробили постановки відомих українських казок «Ріпка», «Вовк та семеро козенят» на новий лад - за власними сценаріями (Шевченківська, Долинська та Н-Наталівська б/ф), а Асканійська філія підготувала разом з читачами  «Казкову ніч у бібліотеці».        
 
                                  
Бугайова Л.П., 
завідуюча Чаплинської районної бібліотеки для дітей               

Немає коментарів:

Дописати коментар