середу, 31 жовтня 2012 р.

Стежками ярмаркових ідей

З 2010 року дитячі бібліотекарі південного регіону - АР Крим, Миколаївської та Херсонської областей зустрічаються на Міжрегіональних ярмарках інноваційних бібліотечних ідей.
"Продані" і "придбані" на Ярмарках новації та креативи приносять помітні "дивіденди" у вигляді розмаїття форм бібліотечної роботи, які працюють на підвищення інтересу дітей до читання, на зростання частки творчого компоненту на противагу рутині в роботі бібліотекарів.
  
А ось і кілька новин про впровадження ярмаркових ідей у районних бібліотеках для дітей Херсонщини.
Білозерська РДБ повідомляє:  
"Придбана на Міжрегіональному ярмарку бібліотечних ідей "Крим-Херсон-Миколаїв" у 2011 році ідея проведення історико-краєзнавчої експедиції "Вулицями мого села", можна сказати, прижилася не тільки в районній дитячій бібліотеці, а й в усіх бібліотеках району. Цілий рік волонтери збирали інформацію, досліджуючи вулиці, спілкувалися з корінними жителями похилого віку, шукали старі фотографії, відвідували музеї, архіви сільських рад, відділ статистики тощо. >> далі, на блозі бібліотеки >>
 Фото з блогу Білозерської РДБ
   
До речі, саме сьогодні у Білозерці відбувся захист краєзнавчих проектів учасників експедиції, що пройшли до ІІ етапу районного конкурсу.
    
А от у Каланчаку реалізують ідею, придбану вже на цьогорічному Ярмарку в Миколаєві. Бібліотека-автор цієї ідеї, до речі, - Сімферопольська ЦДБ для дітей, а придбали її майже всі учасники Ярмарку з нашої області - так сподобалась! Ну, і актуальність її проведення саме у ці жовтневі дні - безперечна:
"Пізнавально - розважальну гру «Вибори Президента Книжкового царства» серед учнів 7-х класів було проведено в [Каланчацькій районній] дитячій бібліотеці...
Та найбільше зусилля було вкладено у передвиборчу агітацію.
Діти підготували передвиборчу програму на свого кандидата, виготовляли рекламні плакати. А кандидатами на "трон" Президента Книжкового царства були:
№1 - Гаррі Поттер
№2 – Кіт Матроскін
№3 – Дюймовочка
№4 – Змій Горинич
№5 – Карлсон
№6 – Баба Яга"
Цікаво дізнатися, хто переміг? - Читайте >> у блозі бібліотеки>>
  
  Фотомонтаж із блогу Каланчацької РДБ
     

вівторок, 16 жовтня 2012 р.

Свято бібліотек - свято читання, або як у Чаплинському районі юні читачі Всеукраїнський день бібліотек відзначали


Віднедавна прекрасне свято осені - Всеукраїнський день бібліотек - почали широко відзначати в усіх публічних, шкільних бібліотеках України, в кожній школі, в кожному класі. Ось і в цьому році відкриті уроки читання  та святкові заходи пройшли в усіх бібліотеках та школах нашого району. Використовувались найрізноманітніші форми роботи. Дуже приємно, що поряд з традиційними все частіше з’являються нові, дуже цікаві та оригінальні заходи.
Здивувати своїх читачів вирішила і районна бібліотека для дітей. 
Своїм читачам, учням 4-х класів ми запропонували пограти у нову гру під назвою «Картина своїми руками». Спочатку було проведено велику підготовчу роботу – сформовано команди-учасниці, які в свою чергу отримали домашнє завдання (придумати назву, емблему та девіз). Працівниками ж бібліотеки були підібрані запитання для обох команд, елементи – малюнки із зашифрованих книг та придбано сувеніри для переможців. У залі була організована книжкова виставка, на якій представлені книги, по яких готувалися запитання для команд. Діти дуже серйозно підготувалися до конкурсу - підібрали цікаві емблеми та девізи команд. А під час гри вболівали за кожен бал, хвилювалися за кожну  свою відповідь.
   



понеділок, 15 жовтня 2012 р.

Відкритий урок читання у Голопристанській ЦДБ

Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек, 28 вересня, в центральній дитячій бібліотеці відбувся Відкритий урок читання, започаткований декілька років тому по всій області. Оскільки сьогодні гаслом багатьох бібліотек України є вислів «Читай! Формат не має значення!», то цей захід проходив у незвичному форматі «живої бібліотеки». Жива бібліотека – це така форма проведення зустрічі , під час якої учасники мають змогу читати «живі книги».
Запрошені на захід учні - старшокласники ЗОШ№3 разом з вчителем Єременко Г.І. з великим задоволенням спілкувалися з відомими в нащому краї людьми. В ролі «живих книг» були представлені: місцева авторка, член Національної спілки журналістів України Ярова Марія Пантеліївна, письменник, журналіст, член спілки журналістів України Грабко Анатолій Антонович, настоятель Свято-Духівського храму, благочинний Голопристанського округу, протоієрей, отець Володимир Будник.
Школярі з великою цікавістю розпитували гостей про їх смаки, уподобання, уже надруковані та видані твори, плани на майбутнє. Молоді вдалося вичитати багато цікавих фактів зі сторінок живих книг, а саме з життя та творчості запрошених гостей. Зустріч пройшла в теплій невимушеній атмосфері дитячої бібліотеки. Усі читачі додали у свої душі краплини мудрості, досвіду, чуйності, любові до ближнього.

Діти молодшого шкільного віку в рамках Відкритого уроку читання з величезним задоволенням поринули у пізнавально-розважальну гру «Школа шляхетних піратів». Вивчення термінології «морського словника», опанування премудрості зав’язування морських вузлів та знання і виконання команд головного пірата привело до морської практики, в результаті якої було розшифроване послання і знайдено скриню зі скарбами. Юні пірати зрозуміли, що найбільший скарб – це знання, а усі знання знаходяться у книзі.

Більше світлин на нашій сторінці у facebook.













Світлана  Ярова

пʼятницю, 12 жовтня 2012 р.

Відкриття книги: автограф-сесія у Каховській дитячій бібліотеці

В Каховській районній бібліотеці для дітей відбулися заходи в рамках Відкритого уроку читання: інтерв'ю-діалог з чемпіоном Європи та дворазовим чемпіоном світу, ветераном гирьового спорту та важкої атлетики Павлом Мариніним "Через читання - до успіху" та автограф-сесія "Віткриття книги" з відомим на Каховщині поетом, автором багатьох дитячих книжок Миколою Тібієм. Діти мали можливість не лише поспілкуватися з відомим поетом, а й отримати автограф автора.

  
Читати більше - у блозі бібліотеки.

Книга творить людину

Продовжують надходити інформаційні повідомлення із районів Херсонщини про проведення обласного Відкритого уроку читання. 
Ось і сьогодні отримали електронною поштою звістку від бібліотекаря із Скадовської ЗОШ №3, - про зустріч із випускницею цієї школи, а нині - головним редактором газети «Чорноморець» Тетяною Підгородецькою.
   
             
Зацитуємо уривок із запису виступу Тетяни Сергіївни:
  
"Мені дуже приємно, що ви запросили мене на Відкритий урок читання. У нас із вами дуже багато спільного: я теж скадовчанка, випускниця Скадовської ЗОШ №3, мене теж вчили висококваліфіковані педагоги, які дали мені глибокі знання з української мови, літератури, історії, географії, іноземної мови та інших шкільних предметів.

Яку роль в моєму відігравали книги? Скажу чесно: без книги, мабуть, не було б мене ні як особистості, ні як журналіста, не було б у мене тих можливостей, які я маю сьогодні, й успіху. Вважається, що всі люди поділяються на фізиків і ліриків. Ось я перед вами – лірик до самих кісток. Скільки себе пам’ятаю, я завжди читала: в дитинстві – дитячі книжечки, в шкільні й студентські роки - художню літературу, підручники з історії, географії, української мови... Сьогодні у мене на столі публіцистика, науково-пізнавальна література, атласи й енциклопедії. Зараз ви бачите у мене в руках цю книжку в обгортці. Відгадайте, що це за книга? Це - мій підручник із другого класу – «Рідне слово». Знаю, що сьогодні діти майже з пелюшок люблять сидіти за комп’ютером, грати в різні ігри. Але, повірте мені, жодна найцікавіша гра не дасть малюку стільки знань і не захопить його настільки, як ті вірші, казки, оповідання, які містяться у цьому «Рідному слові». Я завжди мріяла бути журналістом. В цій сфері важливо бути гарним співбесідником, бути грамотним, вміти аргументувати свої думки, й тому тільки книга, читання можуть навчити всьому цьому. Мені ніколи не приходилося себе заставляти читати – я любила вчитися, любила гуманітарні предмети, а ще – атмосферу бібліотеки. В шкільній бібліотеці завжди незвично тихо, або гамірно на перерві. Бібліотекарі завжди прийдуть на допомогу, підкажуть, де й що знайти. Якби в мене було б друге життя, я, можливо, стала б бібліотекарем."
   
Прозвучали на зустрічі і вірші, написані Тетяною Підгородецькою ще у шкільні роки, які читали нинішня ровесниця юної авторки.

Дивний ранок 

                Поглянь! Сьогодні
                                    дивний ранок:
                Природа хвалиться
                                                 красою,
                В безмежний простір
                                        море вабить,
                Ласкаво кличе за собою.
                Послухай, як птахи
                                             співають,
                Про що трава шепоче
                                               вітру –
                Про світ, що вранці
                                               оживає,
                Про землю, що теплом
                                                розквітла.
                Печальне небо посвітліло
                І вже немає смутку ночі.
                Колись цей ранок я
                                                зустріла
                Неначе щастя в снах
                                                 дівочих.
                О! Скільки люду зачарує
                Він сонцем, квітами,
                                                  гаями,
                Хоч ненадовго, та зруйнує
                Душевне горе, що хмарками
                Життя сховало за
                                            журбою.
                І тільки в мить
                                          благословенну
               Ми зрозуміємо з тобою,
               Що ранок цей – життя
                                        натхнення.

  
   


 

понеділок, 1 жовтня 2012 р.

Акція у Новій Каховці: дитяча бібліотека закликає до читання!


30 вересня 2012 року Україна відзначала Всеукраїнський день бібліотек. Не залишилась осторонь і Новокаховська  бібліотека  для дітей.  Бібліотекарі разом зі своїми маленькими  читачами провели неформальну  акцію «Читайте-формат не має значення!». В цей теплий вересневий день маленькі волонтери під бібліотечним деревом з прапорцями і девізом: «Бібліотека-створи своє майбутнє!»  роздавали рекламу бібліотеки на гральному майданчику для дітей. Маленькі  новокаховчани з задоволенням  спілкувалися з нашими  волонтерами,  переглядали нову літературу і слухали інформаційний огляд який для них провела завідуюча бібліотеки Карпенко В.І.А потім всі на згадку про цікаву зустріч отримали повітряні кульки. Не залишились  байдужими і батьки. Всьго було роздано 45 реклам: «Реклама бібліотеки», «Реклама книг»,«Реклама журналів». Ми вважаємо,що після такої акції люди більше узнають про нашу бібліотеку і приведуть до нас своїх дітей.
Колектив бібліотеки дякує своїм друзям-волонтерам і активним читачам бібліотеки: Пісні Каті, Соні Папідзе, Свєті Тичиніній, Юлі і Саші Тупікіним та іншим.