пʼятницю, 21 березня 2014 р.

На порубіжжі степу й моря...

Благословенна  в болях ран
Степів широчина бездонна,
Що, як  зелений океан,
Тече круг білого Херсона…

М. Рильський

Херсонщина…. Прадавній український край на порубіжжі степу та моря. Тут усе дихає історією. Стільки народів і племен залишали на цій землі свої сліди в пам'ятках матеріальної  і духовної культури, але найміцніше коріння пустили на цих теренах українці – з непереборною надією на буяння, щастя, розквіт.
70 років минуло від утворення Херсонської області. І саме цій даті був присвячений відкритий урок вчителя географії Верхньорогачицької ЗОШ №2 Зуй Тамари Іванівни, в якому взяла участь більша частина старших класів школи.
Підготували для всіх відкритий урок учні 6-7-х  класів - разом із дитячою бібліотекою.
Діти розповіли про минуле нашого краю, згадавши старовинне княже Олешшя,  подвижницько  – героїчне буття козацьких січей та паланок, могуття Дніпра – Славути  і неприборкану силу Чорного моря – все це не могло не пробудити  у наших пращурів і сучасників органічної потреби в оспівуванні рідної землі. Учні співали пісні про рідний край, батьківську домівку, рідне село та людей, що населяють цю землю.
Авторський вірш «Моє рідне село» презентувала учениця   6 класу   Бесчастнова Олександра.
Героїчною сторінкою вписані в літопис історії рідного краю події Великої Вітчизняної війни. Учні згадали земляків-визволителів, віддали шану загиблим і оспівали їх мужність та самопожертву в ім'я миру на нашій землі.
Цікаво була оформлена виставка предметів побуту  жителів нашого села  ХІХ  та ХХ  століть , цікавими експонатами якої були також творчі роботи учнів школи на краєзнавчу тематику. Супроводжувала захід  фотовиставка з життя односельців  днів сьогоднішніх.


Желізняченко Тетяна, учениця 7-го класу провела опитування учнів школи, з питань історії та сьогодення рідного краю.
Працівники районної бібліотеки для дітей, з використанням мультимедійного обладнання, ознайомили учнів з видатними історичними постатями, які  внесли вагомий внесок в розвиток Херсонщини та сучасниками, які примножують здобуту славу на теренах України.
Із заключним словом до присутніх звернулася директор школи Богатиренко Валентина Григорівна. Вона закликала учнів любити свій рідний край, примножувати його багатства та вирости гідними патріотами своєї землі.


Л. Ничик, 
завідуюча районною бібліотекою для дітей

Немає коментарів:

Дописати коментар