середу, 1 червня 2011 р.

"Читати – це справді кльово!"

– в цьому переконані більшість молодших школярів Голопристанського району. Зрозуміти це їм допомогла робота 20 волонтерських бригад, що утворилися при бібліотеках і працюють уже третій рік поспіль. Чим же щоразу дивують волонтери школяриків?

Їх нестримна фантазія, безперервний творчий пошук, кмітливість допомагають зацікавити малечу і подружити її з книгою і читанням. Перш за все, у волонтера в запасі завжди є цікава книжка, яку із задоволенням слухають не тільки учні, а й, навіть, вчителі! Кожна бригада має свій список найпопулярнішої літератури. Але просто читати – це трішечки замало. Тому кожен іде своєю стежинкою.

Волонтер Оля Комарницька працює під час Тижня дитячого читання.

Волонтери із Геройської бібліотеки-філіалу після читання висловлюють свої думки про прочитане і спонукають слухачів до розмови і творчості – створення мальованих відгуків про почуте. Деякі учні приносять з дому свої улюблені книжки, щоб під час волонтерських читань друзі відчули ті ж емоції, що і власник книжки. Після таких зустрічей деякі діти створюють казки самі, а волонтери читають їх іншим. Їхні колеги із Новофедорівської бібліотеки вирішили зі своїми підопічними не просто почитати, а здійснити екскурс "Сторінками пригод Незнайка", інші заходи.

Волонтер Скобелєв Сергій читає для учнів 1класу.

У Рибальчеській бібліотеці працює волонтерська бригада "Паростки", яка не обмежує свою діяльність лише читанням. Цікаво тут пройшли бесіда "Як доглядати за книгами", ранок про Г.-Х.Андерсена "Славетний казкар", зустрічі з цікавими людьми "Читати – це круто!".

«Читати це круто!» Зустріч у Рибальчеській ЗОШ, за участі волонтерів.

Команда "Бригантина" Чорноморської бібліотеки, хоч і складається всього із трьох чоловік, охопила своєю увагою учнів від 1 до 4 класу. Волонтери читають їм книжки, пропагують книгу та читання і серед учнів середніх класів, виступаючи перед ними із повідомленнями про цікаві книги, які надійшли в бібліотеку. За їх ініціативи було проведено безліч різноманітних заходів, серед них свято "Весна іде – красу несе", де вони були не тільки авторами сценарію, а й виконували головні ролі та були ведучими.

Бібліотечні волонтери в Голопристанській гімназії.

"Веселі волонтери" з Новозбур’ївської дитячої бібліотеки полюбляють влаштовувати своїм підопічним театралізовані читання.
Не відстають від них і учасники команди Голопристанської дитячої бібліотеки "Бібліо-арт-ватага". У їх арсеналі театралізації казок, читання в ролях та за допомогою пальчикового театру. Волонтери "зі стажем" допомагають бібліотекарям проводити зустрічі-заняття у "Школі волонтера" для нових учасників волонтерських бригад.
Можливість познайомитися між собою та запозичити ідеї для подальшої роботи, учасники волонтерських команд мали змогу на районному конкурсі "Читай. Думай. Твори". На нього з’їхалися 5 команд з сільських бібліотек і команда "Бібліо-арт-ватага" Голопристанської ЦДБ. Виступи усіх команд були цікавими, але судді одностайно визнали першість "Бібліо-арт-ватаги". І недаремно, бо на обласному етапі конкурсу волонтери здобули друге призове місце.

Волонтери Даша Ярова та Богдан Постойко у казці «Спляча красуня».

Акція "Читай і стань успішним!" дає зрозуміти, що наймолодшим учням подобається і читати, і слухати, і обговорювати прочитане. Справжню насолоду вони отримують від перегляду інсценівок та театралізацій. Цим вони розширюють свій кругозір, вчаться висловлювати свою думку, їм стає легше спілкуватися один з одним та зі старшими учнями. Багато батьків підтримують акцію, даруючи волонтерам нові книжки.

Акція триває. Підтримай її і ти!

Допис підготувала волонтерська бригада Голопристанської районної бібліотеки для дітей

1 коментар:

  1. Дуже цікавий допис. Взяла для себе досвід волонтерів по обміну книжок з домашньої бібліотеки. Використаю в своїй роботі під час реалізації акції "Читай і стань успішним".Заступник директора Скадовської ЦБС Степанова Є.І.

    ВідповістиВидалити