четвер, 21 березня 2024 р.

"Суперагент" дитячої літератури

Українська дитяча література багата на талановитих письменників, серед яких варто виділити Лесю Воронину - творчу особистість, яка присвятила своє життя літературі та педагогіці.
Сьогодні авторка відзначає день народження. Вона народилася у Києві в письменницькій родині. Назвали дівчинку Лесею на честь великої письменниці Лесі Українки. Її дід Прохор Воронин був письменником, тато – художником-оформлювачем і реставратором, а мама – перекладачем художніх творів. Вдома у них завжди було багато книг. Тож книжки для маленької Лесі були цілим світом. Вона рано навчилася читати, а згодом і сама почала вигадувати різні цікаві історії, адже росла досить кмітливою, веселою фантазеркою.
Перші історії розповідала ще у дитячому садку, адже зрозуміла, що діти із задоволенням слухають її кумедні розповіді. Цю практику продовжила і у школі.Тому уже із раннього дитинства була таким собі неформальним лідером.
Зараз її творчість посідає особливе місце у літературі. Вона відома як письменниця, журналістка та перекладачка. Хоча під час навчання в Київському державному університету ім. Т. Г. Шевченка спробувала себе у різних сферах діяльності. Вона працювала кур’єром у Спілці письменників України, лаборантом у школі, навіть електромонтером на деревообробному комбінаті, а також екскурсоводом у Музеї народної архітектури та побуту в Пирогово.
У різний час її твори видавались під псевдонімами Гаврило Ґава, Ніна Ворон, Олена Вербна, Сестра Лесич. Та все ж таки більшості читачів вона відома саме як Леся Воронина.
У творчому доробку письменниці є пригодницько-фантастичні повісті, книга біографічних оповідань «Леся Воронина про Брюса Лі, Махатму Ганді, Жорж Санда, Фредерика Шопена, Івана Миколайчука», а також дитячі детективи.
У повсякденному житті пані Леся напрочуд енергійна й бере участь у різноманітних літературних проєктах, зустрічах із читачами, а щочетверга її програма звучить із радіоприймачів на «Радіо Культура».
У юності захоплювалася східними двобоями та йогою.
Вже у дорослому віці мандрувала автостопом Україною, на байдарках Польщею. А зараз літає до Бразилії та інших далеких країн по враження й нових героїв для своїх історій.
Тож, з нагоди дня народження авторки Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки підготувала для вас віртуальну книжкову виставку-візитівку, на якій представлені найвідоміші дитячі твори, деякі з яких вже зараз включені до шкільної програми.

Не таємне товариство Лесі Вроніної від користувача Юлия Британ
Після перегляду виставки та знайомства з книжками, пропонуємо перевірити себе і пограти в інтерактивну гру за змістом твору "Таємне товариство боягузів або засіб від переляку №9"

Немає коментарів:

Дописати коментар