понеділок, 4 березня 2024 р.

Все починається з родини! Народ виховує народ!

Нам достеменно не відома точна дата та місце народження Костянтина Дмитровича Ушинського. Та не викликає сумнівів, що недовгий, але яскравий життєвий шлях цієї людини, творча спадщина, яку залишив просвітитель світових масштабів - «учитель учителів», переживе ще не одне століття і буде вивчатися нащадками.
На його ідеях будувалося й розвивалася педагогіка багатьох країн, в тому числі й українська педагогіка. Творча спадщина вченого посіла вагоме місце у світовому педагогічному просторі. До сьогодні не втрачають актуальності погляди К.Д. Ушинського на родинне виховання, які формувалися на ґрунті великої поваги до народу Педагог обстоював використання досвіду народного виховання, народної творчості. Надаючи виняткового значення сім’ї у підготовці до життя, Ушинський не вважав родинне виховання особистою справою батьків, а розглядав його як громадянський обов’язок кожного з них. Говорячи про велику роль сім’ї у вихованні дітей, педагог підкреслював важливість доброзичливих взаємин між батьками й дітьми, дружби, любові, взаємної поваги між ними. Він був переконаний, що весь «дух сім’ї» повинен сприяти правильному виховному процесу.
Основною метою виховання вчений визначав підготовку людини до життя та праці, формування у людини почуття обов'язку перед народом та виховування у людини патріотизму. Костянтин Ушинський обстоював принципи народності у вихованні і навчання рідною мовою, засуджуючи царизм за заборону вивчення української мови у школах на українських землях.. Адже, за його словами, «якщо вимерла мова в устах народу, вимер і народ».
Педагогічний доробок К. Д. Ушинського є багатогранним і заслуговує на пильну увагу й сьогодні. До 200-річчя від дня народження видатного українського педагога, правознавця, професора, автора численних підручників і статей, одного із засновників педагогічної науки та народної школи - Костянтина Дмитровича Ушинського, пропонуємо віртуальну книжкову виставку «Все починається з родини! Народ виховує народ!»
Все починається з родини! Народ виховує народ!

Немає коментарів:

Дописати коментар