четвер, 8 серпня 2019 р.

Всеукраїнський конкурс "Лідер читання"


Зустріч за круглим столом: «Читаємо сучасну українську книгу»
Ще літо-літечко тішить нас сонечком, а усіх, хто вчиться у школі, канікулами. Ще  наші читачі подорожують, купаються та засмагають, розважаються та вбирають нові враження. А ще – читають. Таких – читаючих, зібрала  дитяча бібліотека для цікавого спілкування за круглим столом «Читаємо сучасну українську книгу», що проходив у рамках Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання».

З читачами цього дня – 06 серпня спілкувалися учасники першого (відбіркового) етапу конкурсу «Книгоманія-2019»,   Ткаченко Ліза – учениця 7 класу ЗОШ № 4 та Ковальов Данило – семикласник Дніпрянської ЗОШ, які беруть участь у другому, заочному етапі конкурсу «Велика книга читацьких рекордів Херсонщини», що визначатиме  «лідера читання». 1-3 вересня 2019 року на базі Одеської обласної бібліотеки для дітей ім. В.Катаєва відбудеться урочисте підведення підсумків та нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання». Серед усіх переможців першого етапу конкурсу «Книгоманія» і буде визначено «лідера читання», який представлятиме Херсонщину у Всеукраїнському фіналі. Тож, поборотися за такий приз спробують і читачі з Нової Каховки. Для цього вони мали написати власний, авторський відгук-рекомендацію на нову книгу сучасного українського автора, видану за останні три роки і прочитану за період, що пройшов  із квітня місяця. Саме на цьому наголосила завідуюча бібліотеки Карпенко В.І., звернувшись до учасників круглого столу.

Які ж книжки відкрили присутнім Єлизавета та Данило?
«Сіль для моря, або білий кит» - саме так називається нова книга української авторки Анастасії Нікуліної. Книга відмічена українсько-німецькою літературною премією ім. Олеся Гончара 2018 р. у номінації «проза» та отримала відзнаку «Найкраща книга для підлітків» за підсумками року премії «Глиняний кіт-2018».                      
                                  Кити викидаються на берег, коли у морі багато солі. Більшість підлітків почувають себе такими «китами», не знаходячи спільної мови з батьками та однолітками, шукаючи собі друзів у мереживому павутинні власного комп’ютера. Сюжет книги спонукає читача думати, думати про те, що люди повинні вчитись говорити, слухати та чути  одне одного. Ця книга про реалії сучасного суспільства: булінг, підліткові самогубства та непорозуміння з дорослими. Представляючи її, Ліза Ткаченко наголосила: «Рекомендую!                                                                                                                                                                                       
                                                            Данило Ковальов є прихильником іншого жанру в літературі. «Мігрант, або Brevi Finietur» - це роман  кращих письменників фантастів Європи, українських авторів Марини та Сергія Дяченків. Книга нагороджена великою кількістю премій у номінаціях «Книга року», «Наукова фантастика», «Вітчизняна фантастика», «Найкращий роман».  

           
Представлення книги вийшло дуже цікавим та незвичним.  Щоб допомогти своїм слухачам відчути, так би мовити, атмосферу, Данило запропонував дітям заплющити очі. Лунав цікавий уривок із твору, коли перед слухачами виринали то голограми, то хлопчики-тіні. Мова учасника – розкута та невимушена захоплювала слухачів, а його щире зацікавлення  жанром наукової фантастики викликало живі емоції. Як сказав Данило, прочитана ним книга,  містить і кумедні моменти, і розумні фрази, та, головне, вона цілком може змінити ваше уявлення про наукову фантастику.


Представляючи конкурсантів, провідний бібліотекар старшого відділу для учнів 5-9 класів Наталія Жаданова запропонувала  усім учасникам круглого столу відповісти на запитання тестів: «Чи вмієш ти ладнати з батьками» та «Чи багата у тебе фантазія»?  На завершення зустрічі діти ще  мали змогу виконати  веселе ігрове завдання «Перетвори слово» та пригоститися смаколиками, бо ж солодке – то пожива для розуму.

Вже сьогодні відгуки кращих читачів міста будуть розміщені у колективному блозі «Бібліотечні волонтери Херсонщини». Визначення переможця відбувається заочно. Кращі з кращих поїдуть до Одеси. Тож, дочекаємося вересня.




Немає коментарів:

Дописати коментар