четвер, 8 серпня 2019 р.

Всеукраїнський конкурс "Лідер читання"


Новокаховська ЦБС  
Міська бібліотека для дітей
На Всеукраїнський конкурс «Лідер читання-2019»                                                             
Відгук
на книгу Марини і Сергія Дяченків «Мігрант, або Brevi Finietur»


Привіт! Мене звати Ковальов Данило. Живу і навчаюся я у Дніпрянах, що біля Нової Каховки. Полюбляю я англійську мову та аніме, а ще – дуже люблю читати. Маю надію, що за два місяці літа ви не забули усю шкільну програму, інакше прийдеться в авральному режимі повторювати таблицю множення чи згадувати, що таке «епітети».
Сьогодні я презентуватиму вам книгу, жанр якої – наукова фантастика. Якщо простіше, то читати книжку такого жанру означає, що над незвичайними речами з неї можна точно півночі помислити. А ще у науковій фантастиці досить часто зустрічаються дивні імена героїв та назв планет, різноманітні чудернацькі механізми та ще безліч неймовірних речей, які може домислити лише людина з величезною фантазією.                                                                                                    Отже, книга, яку я хочу вам презентувати, має назву «Мігрант, або Brevi Finietur».  Незвичайне розпочинається уже із зовнішнього оздоблення книги. Що стосується назви, то автори неодноразово використовують у своїх творах іншомовні «включення».
До речі, про авторів! У вступі до книги сказано, що Марина і Сергій Дяченки – це не просто сімейний дует, це -  особлива планета у світі фантастики.  Вони  мають незліченну кількість літературних премій. Дана книга  отримала сім премій у номінаціях «Книга року», «Наукова фантастика», «Вітчизняна фантастика», «Найкращий роман». Кожна нова книга Дяченків – це пастка для читача, потрапивши у яку, він просто не може не відчувати емоційного співчуття героям творів. Якщо у вас ще залишились сумніви, я скажу, що Сергій та Марина у 2005 році, у місті Глазго, на загальноєвропейській конференції фантастів, отримали звання кращих письменників-фантастів Європи.
Далі – цікавіше! Заплющте, будь-ласка, очі. Уявіть, що ви стоїте у звичайній кімнаті. Навпроти вас – стіл та стілець, на якому дещо кругленьке із кольоровими цятками. Ви придивляєтеся до нього… і  зненацька із тієї штуки вилазить голограма невеликого чоловічка… «Ось ваша заява, - чоловічок киває на конторку у кутку кімнати – так само договір за вашим підписом…»
Що за договір, запитаєте ви, і хто його написав? Це – Андрій Строганов, він же – Крокодил. Андрієві – років тридцять, він дуже змучений життям на Землі,  тому вирішує мігрувати з неї на планету Раа. Та за телепорт  має заплатити ціну – йому стирають пам'ять за останні два роки. І вже там, на чужій планеті стається неймовірне, наш герой згадує, що у нього там, на Землі, є син, а тому весь час перебування у тому світі він намагатиметься повернутися додому. Та зробити це буде не просто. Айра, він же Махайрод, - найголовніший на планеті, весь час випробовуватиме Крокодила, в той же час намагаючись йому допомогти. А ще допомагатиме йому незвичайний зеленоволосий хлопчик Тимор-Алк, батько якого – Тінь. Тож, хлопчик і сам наполовину Тінь. Трійцю незвичайних друзів, які прагнутимуть допомогти головному героєві, доповнює ще бабуся на імя Тимора ( я ж казав про чудернацькі імена та назви!)
У всіх них буде небезпечна ціль – вимкнути стабілізатори -  величезні коробки, що літають на орбіті, щоб підтримувати  життя на планеті…
Чи вдасться їм це зробити? Потрібно дочитати до кінця. Зустрінуться вам тут розумні фрази і кумедні вислови, незвичні герої і чудернацькі назви…                      Ця книга може змінити ваші враження про наукову фантастику.  І, так як «Мігрант…» - книга кращих фантастів Європи – її легко буде читати і  розуміти. Рекомендую!



Данило Ковальов – учень 7-го (з 1 вересня вже 8-го класу) Дніпрянської ЗОШ
м. Нова Каховка, Херсонська область
2019 рік                                   

Немає коментарів:

Дописати коментар